• Zaterdag 29 augustus 2020 is een bijzondere datum en zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden toegevoegd aan de 29 augustus-pagina van Wikipedia. Naast gebeurtenissen als het onder Arabische heerschappij brengen van Malta in 870 na Christus en het kabinet-Heemskerk dat het kabinet-Cort van der Linden opvolgt in 1913, als ook niet de onbelangrijke geboortes van personen als Ramses Shaffy en Michael Jackson (en schoonzus van de schrijver dezes), is het ook de datum waarop (eindelijk) weer 'normaal' gevoetbald wordt door Graaf Willem II VAC zaterdag 4 (voorheen Zaterdag 2, daarvoor nog Zaterdag 1), kortweg: Zaterdag 4.
  Het Technisch Hart van Zaterdag 4 zag deze datum na de intelligente lockdown als een ware Nostradamus al aankomen en heeft niet stilgezeten. Voorgaande edities van de competitie in de 8e reserve-klasse werden aangevangen met gezonde bravoure, de gebruikelijke zelfoverschatting en de stille hoop dat de tegenstander zich vanaf mei (ook) slechts bezig gehouden heeft met 'Wein, Weibe und Gesang'.
  Om dit voor te voorkomen (en ook omdat ze anders vanaf maart niks meer zouden doen) is Zaterdag 4 - met in achtneming van de daarvoor geldende richtlijnen - wekelijks gaan trainen met een bijzonder grote opkomst. Om de ingeslepen patronen in de praktijk te brengen zijn de handen ineen geslagen met een aantal leuke teams / mensen die heeft Zaterdag 4 heeft leren kennen afgelopen seizoen en is de CoronaCup geïntroduceerd, samen met Celeritas, Zaterdag 3 en SVC '08. (Vermeldenswaardig is dat Zaterdag 4 wellicht niet heel bekend staat om de sportieve prestaties; wel wordt iedere wedstrijd beëindigd met nieuwe vriendschappen: het gaat dan ook om kameraadschap, naastenliefde en liefde voor het spel, een lach toveren op het gezicht van supporter en neutrale bezoeker, licht brengen in een soms wat duistere wereld of zoals Gerard altijd zeg: 'Jullie team bevestigt dat voetbal een kijksport is'). De CoronaCup heeft gediend als voorbereiding op het nieuwe beker- en competitieseizoen. In navolging is daarop ook geoefend tegen DSO, de veteranen van Laakkwartier en VELO. De resultaten waren wisselend, maar boden voldoende basis om met iets meer conditie en minder zelfoverschatting het seizoen te beginnen.

  De eerste wedstrijd was ook meteen een affiche om de vingers bij af te likken: een Wassenaarse derby: onze buren van de overzijde van de N44, SV Wassenaar, kwamen op bezoek. De laatste editie van deze wedstrijd in januari/februari dit jaar was een afstraffing en één van de laatste wedstrijden van voor de lockdown: Wassenaar won met 9-1.
  De wedstrijd begon eigenlijk zoals ieder ander: net 11 man op veld, Floris kwam iets later en Duy zocht nog een plek om zijn slippers en tasje op te bergen. Ook het vaste ritueel van de vlagger was niet veranderd: 3 man op de bank, iedereen wijst elkaar aan en een bezoeker staat uiteindelijk te vlaggen, ditmaal Roan, de zoon van de schrijver dezes, met zijn tien jaren de jongste vlagger van dit team van Zaterdag 4. Alles bij elkaar 'business as usual'.

  Enigszins nerveus werd aan de wedstrijd begonnen. De eerste kansen waren voor Wassenaar, waarbij Zaterdag 4 zelfs wellicht een enkele keer goed is weggekomen doordat de scheidsrechter een handsbal in het zestien-meter-gebied niet goed kon waarnemen; Hablé haalde bal nog van de lijn, nadat Rafik (de uitblinker, met name in de tweede helft) aan de grond genageld stond; en zo kwamen er nog wat spannende momenten via corners. Daar stond tegenover dat Graaf Willem er bij tijd en wijlen goed uitkwam, maar echt gevaarlijk rond het doel van Wassenaar werd het niet.
  De tweede helft liet in zijn algemeenheid geen ander beeld zien, doch kwam Graaf Willem er vaker gevaarlijk uit. Wassenaar werd bij tijd en wijlen erg nonchalant en dat leidde soms tot balverlies rond de middellijn of halverwege de eigen helft. Ook over de flanken werd het gevaarlijker van zijde van Graaf Willem. Halverwege de tweede helft kreeg Graaf Willem een hoekschop toegekend, die werd door Ramon omlaag gekopt werd als voorzet en Epko verzaakte niet: 1-0. Vanaf dat moment verdween de nonchalance enigszins uit het spel van Wassenaar en werd vol druk uitgeoefend op het middenveld en verdediging van Graaf Willem. Met een paar uiterst knappe reddingen hield Rafik Zaterdag 4 op de been. In de stromende regen ontstond een heroïsche strijd en een totaal ander beeld dan de vorige wedstrijd begin van het jaar.
  Zaterdag 4 hield vol, leeg gestreden en voor het eerst sinds november 2019 was er weer een overwinning in een echte wedstrijd!

  Op naar de vrinden van SVC '08!

  Het Technisch Hart van Zaterdag 4