€ 48.394 * Doelbedrag € 150.000
Knallen voor Graafwillem
*Opbrengst ledenacties voor nieuwbouw.

De Rogge Online

 

 

 

 

SKVGW 555x295

cruijff 555x295Johan Cruijff: “Ooit waren de techniek en het positiespel de kracht van het Nederlandse voetbal. Vooral in aanvallend opzicht waren we daardoor in staat om effectief te domineren. Helaas zijn we op een gegeven moment de ’anderen’ gaan nadoen. Meer lopen, meer lange ballen en meer fysieke duels. Met als gevolg dat we zelfs tegen de kleinere ploegen in de problemen kwamen. Daarom hoop ik ook, dat in Nederland eindelijk de ogen eens opengaan. Door al dat kopiëren zijn we steeds verder achteropgeraakt. Willen we ons ooit weer onderscheiden, dan zal het accent echt zo snel mogelijk op de techniek en het positiespel gelegd moeten worden.”

Tip: “Dit blijkt meestal uit de handelingssnelheid, die bij goede voetballers hoger is. De basis daarvoor is zijn techniek, gekoppeld aan zijn positiespel. Daarom haal ik bewust altijd de rechtsbuiten als voorbeeld aan. Die speelt met de zijlijn in de rug en in de verte steekt ook nog de cornervlag uit de grond.
Als je zo'n speler steeds door de rechtsback laat aanspelen, dan staat hij ook nog eens met zijn rug naar de tegenstander toe en mist het overzicht van wie van zijn team waar staat. Maar krijgt hij de bal van de rechtshalf, dan ziet hij èn zijn tegenstander èn zijn meeste medespelers.
Daardoor is hij weer in staat een voorbeweging te maken of naar de rechtshalf toekomen om vervolgens de bal diep te vragen. Het lijkt allemaal zo simpel, (..)
Te vaak zie je een aanvaller die door zijn back wordt aangespeeld en dan gedwongen wordt de bal weer terug te kaatsen. Daarmee is het rendement van balbezit minder dan nul. Niet alleen ben jij niets opgeschoten, je hebt de tegenstander ook nog eens de kans gegeven om zich te reorganiseren.
Daarom mag je een back niet inschakelen bij de opbouw, maar bij de aanval. Hij staat dan namelijk een linie verder. In zo'n situatie zijn de ruimtes verkleind en kunnen de spelers met de beste techniek ook het beste tot hun recht komen. Zij zijn ten slotte in staat door hun hoge handelingssnelheid de bal effectief één of twee keer te raken.
Helaas zie je nu steeds dat de ruimtes groot worden gehouden, omdat spelers anders niet tot hun recht komen. Een schijnoplossing, omdat een speler weliswaar individueel dan iets beter tot zijn recht komt, maar de rest van het team niet. Dat blijkt uit het slechte combinatievoetbal en het vele balverlies dat je nu in zoveel wedstrijden ziet.”