• Onze kinderen zijn gebaat bij meer schoenen voor mama

  28 sep 2022
 • Die kinderen van ons trek je een te klein thermootje aan (“De voetbalsokken gaan er toch over lieverd!”), een dun semi-plastic regenjack en je zegt hoe belangrijk het is dat ze zich vooral warm rennen. Maar ik ga natuurlijk niet met zo’n jeukende thermo in een stink-zwetende regenjas, die bij de naden toch de waterkou laat doorsijpelen, langs de lijn staan.

  Lees hier het pleidooi van de voetbalmoeder waarom vrouwen genoodzaakt zijn meer schoenen voor zichzelf te kopen ten behoeve van het welzijn van onze voetballende kinderen.

  Herfst. Welkom aan de gure, (te) vaak natte, momenten langs de lijn waarbij je vanuit je koude tenen hoopt dat de koffie bij de tegenpartij goed smaakt. Als voetbalmoeder moet je op alle seizoenen goed voorbereid zijn. Herfst is duidelijk de meest uitdagende van de vier. We doelen natuurlijk op de benodigde garderobe, meer precies: schoenen en jassen. Op de valreep van oktober is het zaak de jaarlijkse balans op te maken of je met de beschikbare schoenen en jassen in de kast de herfst doorkomt. De - opvallend genoeg - terugkerende ervaring leert ons voetbalmoeders dat dit meestal niet het geval is.

  Kijk. Die kinderen van ons trek je een te klein thermootje aan (“De voetbalsokken gaan er toch over lieverd!”), een dun semi-plastic regenjack en je zegt hoe belangrijk het is dat ze zich vooral warm rennen. Maar ik ga natuurlijk niet met zo’n jeukende thermo in een stink-zwetende regenjas, die bij de naden toch de waterkou laat doorsijpelen, langs de lijn staan. We zijn allemaal niet ouder geworden om de jeugdtrauma’s van de o-zo-niet-sexy regenpakken te doen herleven langs het voetbalveld.

  Schoenen. Jassen. Als voetbalmoeder kun je er nooit genoeg hebben. Regen, wind, hagel en vooruit…. sneeuw in hoge uitzondering. Stel je voor dat je zoon of dochter thuis in de startblokken staat en jij nog staat te wikken & wegen welke schoenen of jas de beste optie zijn. Dat zal je toch niet gebeuren! Het is zaak voor elk weertype de juiste combinatie schoenen en jas te hebben. Dat vraagt niet alleen mentale voorbereiding, het jaarlijks balansen van je in-de-herfst-langs-de-lijn-garderobe, maar vooral ook voldoende tijd en aandacht voor het uitzoeken van de beste jas en schoenen voor weertype X tot de derde macht zes. Je moet er immers niet aan denken dat je non-fashionable ook nog eens staat te koukleumen….

  Hippe sneakers met een te dunne zool als het die ochtend geregend heeft, terwijl de buienradar ‘flatline’ voorspelt tijdens de wedstrijd, leidt vaak alsnog tot natte schoenen, vervolgens koude voeten en een geïrriteerde voetbalmoeder die zich potentieel afreageert op hetgeen op het veld gebeurt. Moet je niet willen. Zelfde risico lopen de kinderen als je als voetbalmoeder een regenjas aanhebt die niet winddicht is en op weg naar Graaf Willem de app binnenkomt dat de wedstrijd verplaatst is naar het veld dat niet in de beschutting van het clubhuis ligt. Het zijn situaties die te voorkomen zijn, waarop met de juiste garderobe geanticipeerd kan worden. Het zijn situaties waarin wij als voetbalouders de plicht hebben om elk risico te minimaliseren.
  Onze kinderen mogen geen last hebben van de ouders langs de lijn. Dus lieve voetbalvaders, hebben wij voetbalmoeders vele, vele, vele paren schoenen en een evenredig aantal jassen nodig. Voor het welzijn van onze kinderen.

  Afgelopen weekend zaten wij in de Amsterdam Arena voor de tranentrekkende derby Nederland - België. Van het voetbalspel kreeg niemand het warm. Dus je moest het van je jas en schoenen hebben. Qua warmte en waterdichtheid zat ik goed, alleen qua jas-sluiting liep ik vast toen het laatste kwart van de wedstrijd de gemoederen (en daarmee de temperatuur) wat opliepen. Mijn enige keuze was: jas aan of uit… over het hoofd. De “ik-doe-mijn-jas-even-los-optie” had ik niet. Zoals je zult begrijpen zie ik mij genoodzaakt deze week op zoek te gaan naar een nieuwe jas. Logischerwijs met bijbehorende schoenen.