• Graaf Willem heeft vele markante trainers gekend. ‘Onze’ Cor de Jong is er daar 1 van en wellicht zelfs wel de meest bijzondere van allemaal. Cor is op zondag 3 mei 2020 op 89-jarige leeftijd overleden. De afgelopen week zijn vele herinneringen opgehaald na het bekend worden van dit bericht. Een aantal daarvan willen we u niet onthouden, omdat we daarmee recht doen aan hoeveel Cor als trainer en als mens voor onze vereniging heeft betekend.

    Cor is van 1971 tot en met 1976 coach van het eerste elftal (Zo.1) geweest. In het jubileumboek van het 75-jarig bestaan (1987) wordt aangegeven dat de komst van Cor de Jong veel ten goede heeft veranderd. Zijn grote verdienste is vooral geweest het (terug)brengen van sfeer en gezelligheid in de vereniging. Bovendien zorgden zijn trainingen voor een goede conditie (Marietje en haar huzaar!). Hij durfde gerenommeerde spelers te passeren (“sorry hoor, ik heb vannacht niet kunnen slapen, maar je staat er naast”) en wist een redelijk uitgebalanceerd elftal op het veld te krijgen. De trainingen van Cor de Jong ontwikkelden zich tot een spektakel (“ik had een bloedhekel aan trainen, maar door hem ging het nog wel”). De trainingsopkomst was perfect, de luiwammes uit die tijd verkreeg bijzondere aandacht en de wekelijkse clubavond na de training op donderdag kwam tot grote bloei. Hilarisch was het verzamelen met het eerste elftal aan de Hengelolaan bij hem thuis, maar ook als je hem belde de herhaling van “Hallo met Cor” door de schelle papagaai op de achtergrond. De afgelopen periode werd een heel aantal bijzondere anekdotes uit deze periode gedeeld, die karakteristiek waren voor Cor en die periode op Graaf Willem. Daarbij is ook veelvuldig zijn veel te vroeg overleden vrouw Roelie genoemd, die jaren actief is geweest bij de bar op Graaf Willem.

    De ras-Amsterdammer bleek volledig met onze vereniging verweven. In 1976 is hij voor 2 jaar naar vv Wassenaar gegaan (hij bleef lid bij ons), maar na 2 jaar was hij weer terug en hij is van 1981 tot en met 1984 trainer-coach geweest van Zaterdag 1. In 1981 is hij aan het eind van het seizoen nog even interim coach geweest van het eerste elftal, helaas net te laat om met zijn successen toch in de KNVB te blijven. Daarna was Cor jaren lang niet-selectietrainer, is hij in de jaren 80 een aantal jaren bestuurslid technische zaken geweest en is hij daarna ook nog jaren trainer geweest bij de jeugd, waar hij in de eerste helft van de jaren 90 mee is gestopt. In 1996 heeft Cor zijn zilveren speld voor 25 jaar lidmaatschap gekregen. Helaas hebben we Cor vanaf 2000 nog maar incidenteel op de Rogge gezien. Feit is echter dat als je de naam van Cor de Jong noemt, vooral bij de wat oudere leden, dan de verhalen over die tijd maar blijven komen. Zijn herinnering leeft dan ook voor altijd voort binnen onze vereniging.

    Namens het bestuur,
    Eppe Nieuwenhuis