• Het broodje bal was goed, de wedstrijd niet.

    Dat is de korte samenvatting. En die zegt praktisch alles. Of het echt slecht was? Ja. Het was bar slecht. De hele wedstrijd? Nee hoor: de eerste twintig minuten waren best ok. Er werd door de verdediging gezocht naar de vrije middenvelder. Er werd opengedraaid. De vooractie werd gemaakt en zo kwam men voetballend tot oplossingen. Zowaar ontstonden er een paar kansen. Maar na twintig minuten was dat ineens voorbij. Men werd onrustig. De lange bal werd gehanteerd. Die ging dan nergens heen. Zo werden de bezoekers langzaam maar zeker in het zadel geholpen. Vooral viel op dat iedereen achter de feiten aan liep. Er werd wel hard gelopen, maar achter de feiten aan. Omdat niemand de ander leek te begrijpen. Nooit zo van: “Ok, jij hebt de bal. Dan loop ik vrij de diepte in” Maar meer van: “Als jij eenmaal in de problemen zit, kom ik wel van kansloos ver me ermee bemoeien”. Geen leiding, geen structuur. Geen overzicht. Dus geen samenspel. En dat leidt dan tot veel tegengoals. Ongeveer 600% meer dan wij produceerden.

    Tja. Was er dan niemand die aan de malaise ontsnapte? Jawel. In het begin van de wedstrijd viel het me op dat Jansen en Marijn voortreffelijk speelden en eigenlijk ging het met iedereen wel aardig in die fase. Maar na die twintig minuten bleef eigenlijk alleen Luuk E. overeind. En dat is niet genoeg. Dus werd het een kwelling. De tegenstander deed het ook gewoon goed. Dat moet gezegd. Ze liepen door op ballen. Roken dat er wat te halen viel en konden zodoende kinderlijk eenvoudig tot score komen. Toegegeven: hun grensrechter stak de vlag al een minuut voor elke actie omhoog en er werd irritant tijd getrokken, maar dat kun je verwachten. Jack en Rachid vielen nog in in de tweede helft, maar het hielp eigenlijk niks. Laatstgenoemde scoorde nog wel een goal, maar dat was het dan ook we weer. Wacht even: ik doe iemand onrecht. De invallende keeper van de 19-1, Collin, speelde een verdienstelijke pot. Aan hem heeft het zeker niet gelegen.

    Er is werk aan de winkel voor Arjan. Maar er is vooral werk aan de winkel voor de spelers. Want in dit team zit voetbalintelligentie en ook het vermogen om elkaar te snappen en te lezen. Misschien is het in dat licht niet zo gek dat we een tijdje geen wedstrijd hebben. Zodat er rustig gewerkt kan worden aan het herstel en zodat het niveau van het begin van het seizoen weer opgepakt kan worden. Ik heb daar overigens alle vertrouwen in.