• In eerdere verslagen is al ingegaan op de uitgebreide voorbereiding en de bekercompetitie, die, zoals het zich laat aanzien (er dient nog één duel ingehaald te worden tussen SVC ‘08 en DIe Haghe), niet onverdienstelijk is geweest. Weliswaar is de volgende ronde niet bereikt, maar het toonde wel aan dat de voorbereiding niet voor niets is geweest. Op zaterdag 19 september 2020 was het dan ook zover: het zesde team van RKAVV werd op de Roggewoning ontvangen.

  De aanvang van de wedstrijd was tumultueus te noemen. Zo stond Zaterdag 4 aanvankelijk nog met zeventien man, totdat enkele uren voor de wedstrijd een teamlid meldde dat hij iemand kende – en na verder inquireren bekend was met en geen kennis had van – een persoon die besmet was met de huidige hype-virus: corona. De fanschare van Zaterdag 4 is ermee bekend dat corona wellicht het minst ernstige is dat je zou kunnen oplopen na (on)vrijwllig contact met een teamlid van Zaterdag 4 (daarbij zij opgemerkt dat het hier geen seksuele overdraagbare aandoeningen betreffen. Op een persoon na – waaraan ook een zeker televisieprogramma aan gewijd is (snoeshaan!) – hebben vrijwel alle teamleden nauwelijks wisselende contacten gehad. De (affectieve) relaties waarin zij terecht zijn gekomen tonen aan dat relaties op basis van medelijden mogelijk zijn en dat ook het Stockholm-syndroom een solide basis kan vormen voor liefdevol commitment).

  Het volgende moment van tumult was de ‘muziekkeuze’ van de spelers van RKAVV. Het is ondertussen alweer enigszins normaal dat teams met luide muziek de tegenstander tegemoet treden. Werd muziek vaak destijds gebruikt om signalen af te geven aan troepen of behoorde een mars toe aan bepaald onderdeel of regiment als teken van (h)erkenning, de nut en de noodzaak in het voetbal ontgaat de schrijver dezes en vooral als er losse tonen aangeschakeld worden met wat Engelse kretologie, wars van enige betekenis en context. Bij Zaterdag 4 leefde het idee dat die ontwikkeling van de afgelopen 190.000 jaar als homo sapiens eigenlijk voor niets is geweest, maar tegelijkertijd zag Zaterdag 4 dat er ook plezier aan werd beleefd. Binnen het denkconcept van het optimistisch nihilisme van Zaterdag 4 werd de tegenstander nog heel even het plezier gegund, waarna de keeper van Zaterdag 4 vriendelijk verzocht of de zonder idee, digitaal achterelkaar geplaatste klanken op een lager volume kon worden geplaatst. De jonge snaken van RKAVV gingen hierop zonder morren in. Het bleek dat die 190.000 jaar toch niet voor niets waren geweest.

  Na deze lange introductie zou men haast nog vergeten dat er gevoetbald moest worden. De eerste helft toonden twee teams die zeer aan elkaar gewaagd waren. Het spel ging snel over en weer en beide teams lieten goed voetbal zien het eerste halve uur. Van beide kanten kwamen de nodige kansen. Na ongeveer 30 minuten kreeg Zaterdag 4 toch een licht overwicht, met name door het goede combinatievoetbal. In eerdere wedstrijden werd al gepoogd om het middenveld beter te betrekken bij te spel, maar tijdens deze wedstrijd kwam dat echt goed tot uiting. Het dwong RKAVV om wat vaker de lange bal te spelen, wat op zichzelf geen slecht idee was. RKAVV beschikte op beide flanken over snelle spelers met een goede aanname. Daardoor kwamen ze nog enkele keren gevaarlijk voor het doel. Zaterdag 4 daarentegen slaagde er subliem in om de ene goede kans na de andere om zeep te helpen. De doelman van RKAVV hoefde op een enkele keer na niet over te gaan tot uiterste inspanningen. De conclusie na de eerste 45 minuten was dan ook: goed spel, maar die kansen moeten worden omgezet in klinkende munt.

  De tweede helft vertoonde eenzelfde beeld als de eerste. RKAVV kwam er bij vlagen snel en gevaarlijk uit, maar verdedigend stond het bij Zaterdag 4 erg goed. Graaf Willem drong meer en meer aan, maar dat doelpunt viel niet. Een magnifiek schot van Tim kwam via de binnenkant van de paal de doelmond weer uit, Ralph mistte op enkele centimeters van de doellijn en bij sommige aanvallen werd vergeten de trekker over te halen. Aan het einde van de wedstrijd ontstond een interessante judopartij, waarbij een speler van RKAVV en Graaf Willem, beiden in de klasse boven 100 kilogrammen, met elkaar in grepen terechtkwamen. Ondanks dat de schrijver dezes niet geheel onbevangen is, zag het vloerwerk van beide judoërs er goed uit, maar kwam Donn het beste uit de houtgreep terecht en nam de aanval over. De scheids stuurde beiden eruit, doch wel nadat eerst nog een wazaa-ari was gegeven voor Donn. Dat betekent dan ook dat ondanks dat de wedstrijd eindigde in 0-0, Donn de wedstrijd gewonnen had met een wazaa-ari.

  De uitkomst van deze wedstrijd werd enigszins ambivalent ervaren. Enerzijds is de competitie gestart zonder verlies en zonder tegendoelpunten, anderzijds had er meer ingezeten dan alleen de brilstand. Het biedt wel perspectief, als Zaterdag 4 zo blijft spelen. Na één speelronde staat Graaf Willem II VAC Zaterdag 4 op een veilige 7e plaats!

  Het Technisch Hart