• Blue Monday en Goede Voornemens – wat een giftige combinatie! Ik word online om de oren geslagen met op-poppende advertenties van fitness-ketens, bootcamps en blijkbaar onmisbare wandelbenodigdheden. Maar… de oliebollenkraam staat er alleen nog deze week, en dat is een prima wandeling waar ik vooralsnog geen bergschoenen voor nodig heb. Bij elke advertentie dat ik eindelijk weer welkom ben bij de fitness loop ik naar de koekjestrommel. Goede voornemens. Blue Monday. Het klopt precies. Net als “Dry January” overleven ze het bij mij - met enig geluk - drie weken. Tuurlijk, kwestie van toewijding en discipline. Maar ja, als je dat dus niet hebt….

  … dan ruil je de goede voornemens in voor de intentie-verklaringen. Een absolute aanrader! Zo heb ik er ook een drietal als voetbalmoeder voor 2022. Intenties, ik kan niet genoeg benadrukken dat het geen meetbare, of afrekenbare of resultaat verplichte voornemens zijn. Komen ze:

  Ik heb de intentie beter te luisteren naar mijn voetballende zoon als het gaat om de maat van de voetbal-kicks….

  Hoe vaak hebben we als voetbal-moeder de zalvende worden gesproken: “het is nog maar twee wedstrijden” of… “het is bijna zomerstop” en dat terwijl onze kinderen blijkbaar met driedubbelgevouwen tenen in de kicks het veld doorploegden. Een ballerina op spitzen is er niets bij! Of die zaterdagochtend dat je al bijna te laat bent, de voetbalschoenen willen niet aan en jouw enige advies is dat hij/zij a) een beetje moet opschieten en b) gewoon even flink moet doorduwen in die schoen! Mijn aller-favorietste mantra: “lieverd, voetbalschoenen horen juist heel strak om je voet te zitten….” Zelfs toen onze Graaf-Willemmer twee blauw-paarse nagels had verzameld bij het voetballen, verkocht ik hem complimenten dat afvallende nagels een status-symbool was van hardwerkende voetballers. Toch? Ahum.

  Toen ik uiteindelijk - met stevige frustratie in de stem – uitgenodigd werd om ook eens met opgevouwen tenen een rondje te rennen, de Graaf Willemmer mij net zo lang boos aankeek tot ik het daadwerkelijk ging proberen, het binnen vijf stappen bij mij doordrong dat ik niet aan de verwachtingen kon voldoen, besloot ik per direct samen naar de sportwinkel te fietsen. Anno 2022: als er nieuwe voetbalschoenen nodig zijn, let’s go.

  Ik heb de intentie ook eens een keertje te vroeg op een (winterse, koude of regenachtige) zaterdag-ochtend langs de lijn te staan….

  Afgelopen vrijdag zat ik met geknepen billen voor de persconferentie nieuwe stijl. Misschien was de nieuwe stijl gericht op “alles mag zolang het maar leuk is…” inclusief op een winterse ochtend te staan koukleumen langs de lijn terwijl de wind de oranje voetbal in recordtijd naar de andere kant van het veld blaast en de koffie op het punt staat te bevriezen, of … als je dan een kwartslag draait om met je rug in de wind te staan de wind brutaal de koffie uit je bekertje blaast. Al vechtend om het behoud van je koffie zie je vervolgens het voetbaldoel omwaaien om zo de keeper onder het net te vangen. Ik zat dus in spanning te wachten op het moment dat op tv iemand mij zou zeggen dat ik weer mocht gaan koukleumen langs de lijn….

  …. helaas, in ieder geval nog respijt tot en met 25 januari. Want die trotse blik als je langs de lijn hebt gestaan, als je die ene mooie actie hebt opgemerkt: smelt smelt doet je voetbalmoeder-hart. Zelfs als het regent, sneeuwt of ijskoud is. Anno 2022: Tuurlijk kom ik kijken lieverd, maar alleen de heren Rutte en Kuipers weten wanneer…

  Ik heb de intentie mijn stemvolume langs de lijn….

  Dit is een gevoelig puntje. Mijn stemgeluid zou helaas niet misstaan op de dagelijkse vismarkt zo moet u begrijpen. In het enthousiasme van een goede sportwedstrijd wil ik dat detail nog wel eens over het hoofd zien. Onze Graaf Willemmer echter niet altijd. Het gaat dan ook niet om het ‘wat’ maar om het ‘hoe’, lees: hard, schel. Oeps. Op een later moment de tijd en ruimte hier eens wat meer woorden aan te wijden. Wie herinnert zich niet de Sire-campagne over ouders langs de lijn…

  Voor nu, laat ik mijn goede intentie hierbij houden. Anno 2022: stemgeluid en voetbal, laat het dames EK en het heren WK maar beginnen!

  Volgens google, wikipedia, en legio management-publicaties is een intentie een voornemen tot een handeling, een positieve gedachte die uitgaat van je eigen kracht, waarbij een voornemen gericht is op het behalen van een resultaat. Anno 2022: Als voetbalmoeder ben ik voornemens, vanuit de positieve “yes, we can”, te handelen op mijn voetbal-moeder-intenties zonder daarbij gericht te zijn op het behalen van een concreet resultaat, of enige resultaat-verplichting aan te gaan. Zolang - als we het dan toch over resultaten hebben…. - er maar gewonnen wordt want anders mengt mijn stemvolume – zonder enige intentie – zich weer in de strijd. Sorry. Snapt u het nog? Goede voornemens. Blue Monday. Dry January. Ik trek een biertje open. Proost.